m

Usu quot accusam percipitur id, id mea sumo explicari, simul omnesque sea ne. An est mundi epicuri. Ex eum prima referr.

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τις ιώσεις του χειμώνα!

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τις ιώσεις του χειμώνα!

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τις ιώσεις του χειμώνα

 

Από την Ολίνα Ηλιάδου,

Msc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm

 

Ο χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του για τα καλά και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τους πολίτες οι οποίοι, με τα πρώτα κρύα σπεύδουν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα αλλά και να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα απαραίτητα προϊόντα για την προφύλαξη από τις χειμερινές ιώσεις.

 

Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουμε, αλλά ίσως να μην τις ακολουθούμε τόσο πιστά…

 

 • Κατ’ αρχάς, αποφεύγουμε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, επειδή τέτοιοι χώροι είναι εξαιρετικά φιλικοί προς την ανάπτυξη μικροβίων!
 • Όταν επιστρέφουμε σπίτι, βγάζουμε κατευθείαν τα παπούτσια μας και πλένουμε τα χέρια μας άμεσα, ώστε να μην «φέρουμε» στο σπίτι μικρόβια απ’ έξω!
 • Αερίζουμε το σπίτι καλά, όσο κρύο και αν έχει, καθώς όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας: «ο κρύος αέρας σκοτώνει τα μικρόβια».

 

Συμπληρώματα διατροφής τόνωσης του ανοσοποιητικού

Σχετικά με τη διατροφή, καλό θα ήταν να την εμπλουτίσετε με κάποιο συμπλήρωμα με βιταμίνη C, ψευδάργυρο ή εχινάκεια ή ακόμη καλύτερα με ένα συμπλήρωμα που να συνδυάζει και τα 3.

 

Όχι αντιβιοτικά

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, είναι ιογενείς λοιμώξεις, οπότε τα αντιβιοτικά δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα, κάποιο αναλγητικό μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποιο αντιισταμινικό από του στόματος και κάποιο αντιβηχικό, είναι η κατάλληλη αγωγή, καθώς τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτάρνισμα, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή και συμφόρηση, ακόμη και πυρετός.

Για την ανακούφιση από την ίωση, προτείνονται επίσης…

 

 • Καραμέλες με αναλγητική δράση, για ανακούφιση από τον πονόλαιμο ή τον βήχα,
 • Κάποιο spray αναλγητικό ή αναισθητικό για τον λαιμό,
 • Γαργάρες αντίστοιχης δράσης,
 • Ένα σιρόπι για τον βήχα, αναλόγως του είδους του.

 

Στη γρίπη, χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα κακουχίας, τα ρίγη, ο πόνος στα άκρα και τους μύες, ο βήχας (συνήθως ξηρός, ενώ στο κρυολόγημα παραγωγικός) και απώλεια της όρεξης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις που αποκαλούμε κρυολόγημα στην ενήλικη ζωή μας, μας πλήττουν κατά μέσο όρο 2-4 φορές τον χρόνο, ενώ τα μικρά παιδιά έως και 12 φορές τον χρόνο! Πολλές φορές βλέπουμε γονείς στο φαρμακείο, αγχωμένους, επειδή τα παιδιά τους δεν γίνονται καλά! Το σύνηθες όμως είναι να τα έχει προσβάλλει κάποιος νέος ιός, πριν ακόμη συνέλθουν από τον προηγούμενο! Οπότε, μην αγχώνεστε!

Tips:

 • Αποφεύγετε την επαφή με άτομα που νοσούν (και την κοινή χρήση αντικειμένων).
 • Απαιτείται ξεκούραση, τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου ημερησίως και επαρκής λήψη υγρών,
 • Να ασκείτε κάποια σωματική δραστηριότητα, καθώς έχει την ιδιότητα να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Προλαμβάνοντας τη γρίπη με εμβολιασμό

Το εμβόλιο της γρίπης, δεν προφυλάσσει από άλλες ιώσεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.

 

Υπάρχει ένα ακόμη εμβόλιο που έχει ­σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού και δρα κατά του μικροβίου που λέγεται πνευμονιόκοκκος και ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών με πνευμονία.

Ενδείκνυται για ηλικίες άνω των 65 ετών, αλλά αν ο γιατρός κρίνει απαραίτητο, μπορεί να το συστήσει και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας, όταν αυτοί πάσχουν από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, όπως του κυκλοφο­ρικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά. Αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Προσοχή! Η εποχή της γρίπης θεωρείται ότι αρχίζει τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται τον Μάρτιο, ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε!

 

Σε κάθε περίπτωση, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι:

 

 • Άτομα άνω των 60 ετών,
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι),
 • Παιδιά > 6 μηνών,
 • Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές,

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή   θεραπείας),

– Μεταμόσχευση οργάνων,

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες),

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,

– Χρόνια νεφροπάθεια,

– Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα,

 • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχώνες και θηλάζουσες,
 • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2,
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη,
 • Οι “κλειστοί” πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.),
 • Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Μάρτιο) και
 • Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

 

Καλό χειμώνα να έχουμε!

( Το άρθρο μπορείτε επίσης να βρείτε στο περιοδικό Υγεία και Ομορφιά)!

No Comments

Post A Comment

Skip to content preloader